Btw-tarieven

Volgen

Legalsense biedt de mogelijkheid in het geval van een een buitenlandse client een ander btw-tarief in te stellen. 

Bij het invoeren van een nieuwe client kunt u bij het veld Toepasbare btw een keuze maken uit 3 verschillende mogelijkheden

  1. Standaard
  2. Intracommunautaire prestaties (ICP)
  3. Levering buiten EU

 

Standaard

Het standaard btw-tarief. Staat al ingevuld. Indien u geen keuze maakt gaat het systeem uit van een standaard btw-tarief.

 

Intracommunautaire prestaties (ICP)

Levert u diensten aan cliënten in andere EU-landen? In dat geval kiest u voor de optie intracommunautaire prestaties (ICP) en is het invoeren van een btw-nummer verplicht. 

 

 

Of u daadwerkelijk btw in rekening moet brengen ligt eraan of u de dienst levert aan een particulier of een ondernemer.

Werkt u voor een particulier? In de meeste gevallen is dan de dienst belast in Nederland en brengt u dus Nederlandse btw in rekening. Met een 'particulier' bedoelen we in dit geval een klant die geen btw-identificatienummer heeft. U kiest in dit geval voor 'Standaard' bij 'Toepasbare btw'.

Is uw cliënt een ondernemer? Dan geldt vaak: de dienst is belast in het land van de afnemer, waarbij die afnemer zelf de btw berekent en betaalt in zijn eigen land. We noemen dit intracommunautaire diensten. Met 'ondernemer' bedoelen we hier ook een organisatie die geen ondernemer is, maar wel een btw-identificatienummer heeft. Meer informatie hierover vindt u op de site van de belastingdienst.

Als de btw in het land van de afnemer wordt afgedragen, dan is de btw verlegd. u brengt dan geen btw in rekening en vermeldt op de factuur ‘btw verlegd’ of in het Engels “VAT reversed charge”. Dit is dus niet hetzelfde als het 0% btw tarief hanteren!

Op de factuur is het verplicht om het btw nummer van de afnemer te vermelden. In de btw aangifte geeft u de geleverde dienst aan in de opgaaf intracommunautaire prestaties.

 

Levering buiten EU

Levert u diensten aan afnemers buiten de EU of neemt u diensten af van leveranciers buiten de EU? Dan kiest u in Legalsense voor de optie: Levering buiten EU.

Het is voor u dan wel van belang om te weten of de dienst in Nederland of in het andere land belast is.

De belastingdienst heeft hiervoor een rekenhulp ontwikkeld: diensten in en uit het buitenland.

Hebt u meer vragen? Een aanvraag indienen

Opmerkingen

Mogelijk gemaakt door Zendesk